Banken hekelen rapport over belastingontwijking

ABN AMRO en Rabobank hebben kritiek op het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer over belastingontwijking. Het onderzoek is 'ondermaats en subjectief', zeggen twee door ABN ingeschakelde hoogleraren belastingrecht. Rabobank zegt zich niet in het onderzoek te herkennen.

In het onderzoek worden zeven banken ervan beschuldigd onvoldoende transparant te zijn. Daarom zouden ze mogelijk betrokken zijn bij belastingontwijking. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van onder meer Oxfam Novib, Amnesty International en FNV.

ABN AMRO legde de kritiek van de hoogleraren voor aan de onderzoekers, maar dat leidde niet tot aanpassingen in het uiteindelijke rapport. De bank vindt het onderzoek zo slecht dat hij niet inhoudelijk wil reageren. ABN AMRO laat wel weten dat zijn dochterondernemingen bekend zijn bij de Belastingdienst.

Rabobank meldt dat er altijd wettelijke belasting wordt afgedragen. De bank zou bovendien niet meewerken aan transacties die 'primair gericht zijn op belastingbesparing'. Rabobank stelt ook dat, in tegenstelling tot wat in het rapport staat, er wel gegevens over het aantal werknemers en de omzet zijn gepubliceerd. Deze gegevens zijn online beschikbaar.