Vergunning coffeeshop onterecht ingetrokken

De vergunning van een coffeeshop in Nieuwegein is in 2012 onterecht ingetrokken. Dat heeft de Raad van State woensdag geoordeeld. De raad heeft het besluit van burgemeester Frans Backhuijs (VVD) herroepen, waardoor coffeeshop Poolcentrum Zuidpool, die nu al ruim twee jaar dicht is, weer over een vergunning beschikt.

De burgemeester trok de vergunning in omdat volgens hem ernstig gevaar bestond dat ze werd misbruikt om strafbare feiten te plegen. Als argument voerde hij aan dat de coffeeshop dagelijks veel meer dan vijfhonderd gram wiet verkocht. Dat is meer dan wat coffeeshops volgens het gedoogbeleid op voorraad mogen hebben. De rechtbank in Utrecht stelde de burgemeester in het gelijk.

De Raad van State wijst er nu op dat bij controles nooit meer dan vijfhonderd gram voorraad is gevonden. Dat de voorraad maximaal een halve kilo mag zijn, betekent namelijk niet automatisch dat een coffeeshop per dag niet meer dan een halve kilo mag verkopen. Door tussentijds de voorraad aan te vullen kan bijvoorbeeld meer worden verkocht zonder dat de maximumvoorraad wordt overschreden.

Omdat geen regels zijn overtreden, bestaat volgens de Raad van State geen gevaar dat de vergunning werd misbruikt om strafbare feiten te plegen. Dat de coffeeshop druk werd bezocht en een hoge omzet haalde, had geen verrassing moeten zijn, omdat het de enige overgebleven coffeeshop in Nieuwegein was, concludeert de raad.