IsraŰl wil land annexeren voor nederzettingen

Israël is van plan om 400 hectare grond te annexeren op de Westelijke Jordaanoever. Het stuk land ligt bij nederzetting Etzion, in de buurt van Bethlehem. Israël liet zondag weten daar nog meer nederzettingen te willen bouwen.

Volgens de Israëlische actiegroep Peace Now gaat het om de grootste Israëlische inname in dertig jaar. In het gebied zouden 10 Joodse families wonen. Israël wil daar al sinds 2000 een nieuwe nederzetting van maken.

Een woordvoerder van de Palestijnen heeft gezegd dat de landverovering voor alleen maar meer frictie zal zorgen in het conflict tussen de Israëliërs en Palestijnen.

Op Israëlische radio was te horen dat de inname een reactie is op de moord op drie Joodse tieners. Die werden in juni op de Westelijke Jordaan door Hamas ontvoerd en dood teruggevonden.

Sindsdien escaleerde het geweld in Gaza en vuurden Israël en de Palestijnen raketten naar elkaar af. Dinsdag kwam daar een eind aan toen een nieuwe wapenstilstand voor onbepaalde tijd werd gesloten.

De Verenigde Staten hebben het besluit van Israël afgekeurd en denken dat de annexatie een averechts effect heeft op de vredesonderhandelingen met de Palestijnen. De VS hebben Israël gevraagd om het plan in te trekken.

De bouw en uitbreiding van nederzettingen in Palestijnse gebieden vormt een belangrijk obstakel voor vrede. Internationaal ligt Israël onder vuur om zijn bouwplannen, die worden beschouwd als illegaal.