Veel militairen in Thais kabinet

Prayuth Chan-ochoa, de generaal die van juntaleider premier geworden is in Thailand, heeft zondag een kabinet gepresenteerd waarin veel belangrijke posten worden bezet door militairen.

Op de lijst van bewindslieden prijken de namen van elf actieve of gepensioneerde officieren zonder politieke ervaring, die de leiding krijgen over onder meer justitie, onderwijs, defensie, verkeer, handel en buitenlandse zaken. Prayuth nam ook 21 burgers op in het kabinet, onder wie voormalig minister van financiën Pridiyathorn Devakula, die tevens vicepremier wordt.

Prayuth zette op 22 mei de gekozen regering van premier Yingluck Shinawatra aan de kant. Hij heeft beloofd de democratie te herstellen, met mogelijk al in 2015 verkiezingen nadat onder leiding van het leger ingrijpende politieke hervormingen zijn doorgevoerd. Critici vermoeden dat die hervormingen vooral tot doel zullen hebben de invloed van de aan de kant gezette regeringspartij te beknotten, ten gunste van een minderheidselite die al meer dan tien jaar geen verkiezingen meer kon winnen.

Thailand is diep verdeeld sinds 2006, toen Thaksin Shinawatra - de broer van Yingluck - werd afgezet en beschuldigd van corruptie, ambtsmisbruik en minachting van koning Bhumibol Adulyadej. Prayuth zegt dat dat het leger dit jaar opnieuw moest ingrijpen, omdat de regering door protesten verlamd werd en er tientallen doden waren gevallen door geweld. Hij riep op tot nationale eenheid, maar liet politieke bondgenoten van de familie Shinawatra buiten de regering. Wel gaf hij kabinetsposten aan militairen die ook in de vorige coup een rol speelden, onder wie zijn voorganger en mentor, voormalig legerchef Anupong Phaochinda. In het nieuwe kabinet is Anupong minister van binnenlandse zaken.