Zes miljoen extra voor noodhulp Irak

Het kabinet trekt 6,5 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Noord-Irak. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen (PvdA) woensdag bekendgemaakt. Een deel van het geld wordt beschikbaar gesteld voor het ruimen van mijnen.

"Op diverse plaatsen heeft IS op grote schaal verschillende typen explosieven gelegd. Nu ze daar zijn weggetrokken, wil de bevolking terug naar huis. Dat is logisch, maar ook levensgevaarlijk", legt Ploumen uit. "Daarom is het zaak het terrein daar snel mijnvrij te maken en tegelijkertijd de bevolking bewust te maken van de grote risico's."

Het kabinet draagt anderhalf miljoen euro bij aan het ruimen van mijnen dat wordt gedaan door specialisten uit Groot-Brittannië en België. De rest van het geld gaat naar het Rode Kruis. Via zusterorganisaties in Koerdistan en Irak worden vluchtelingen voorzien van onder meer dekens, jerrycans en kookplaten.

In totaal heeft het kabinet nu circa acht miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp aan de mensen in Noord-Irak die voor geweld en vervolging door IS op de vlucht zijn geslagen. Ploumen liet vorige week al weten bereid te zijn om een nog grotere bijdrage te leveren.