Boko Haram roept ook kalifaat uit

Terreurbeweging Boko Haram heeft een kalifaat uitgeroepen in het noordoosten van Nigeria. Dat zei de leider van Boko Haram in een videoboodschap, meldt AFP zondag.

In tegenstelling tot het kalifaat dat extremisten in het noorden van Syrië en Irak uitriepen beslaat het Nigeriaanse kalifaat slechts een stadje en het omliggende gebied.

Het stadje Gwoza in de deelstaat Borno werd eerder deze maand ingenomen door Boko Haram. "Dank aan Allah die onze broeders deze overwinning in Gwoza schonk en de stad deel maakte van het islamitische kalifaat", zei Boko Haram-leider Abubakar Shekau. Gwoza heeft 'niks te maken met Nigeria', voegde hij eraan toe.

Aangenomen wordt dat Boko Haram ook de dienst uitmaakt in het gebied rondom Gwoza. Boko Haram is vooral actief in Borno en heeft er veel overwinningen geboekt op de Nigeriaanse strijdkrachten. Hoe groot het gebied precies is dat de groep in handen heeft is haast onmogelijk vast te stellen. Zelfs voor hulpverleners is reizen in het gebied levensgevaarlijk. De regering kondigde er vorig jaar de noodtoestand af.