Paar honderd man bij Gazaprotest

De demonstratie in Amsterdam tegen de aanvallen op Gaza verloopt tot nu toe rustig. Er zijn zaterdag nog geen mensen aangehouden, zegt een politiewoordvoerder. De demonstratie heeft uiteindelijk enkele honderden deelnemers getrokken, melden getuigen op Twitter.

Een van de sprekers, de Marokkaanse activist en oud-politicus Mohamed Rabbae, maakte een opsomming van VN-resoluties waar Israël zich niet aan houdt. Ook benadrukte hij dat de demonstratie tegen het Israëlisch beleid en niet tegen joden is gericht. Zo prees hij de joden die zich opofferden voor de Palestijnse zaak.

Ook de Belgische oprichter van de Arabisch-Europese Liga (AEL) Dyab Abou Jahjah nam het woord. Hij stelde dat het naast elkaar laten bestaan van twee staten geen oplossing is en dat de ontmanteling van Israël de enige oplossing is.

Aanvankelijk zou ook de SP een bijdrage leveren, maar de partij trok zich terug omdat ze niet kan leven met een tekst die de organisator, Back to Palestine, op Facebook had geplaatst. De organisatie schrijft Israël tussen aanhalingstekens omdat het land geen bestaansrecht zou hebben. Ook stelt de organisatie onder meer dat Nederlandse burgers medeplichtig zijn aan de 'genocide op de Palestijnse bevolking'. Verder zou de SP niet willen worden geassocieerd met enkele sprekers.