Asielzoekers willen Vluchtschool niet verlaten

De ruim honderd uitgeprocedeerde asielzoekers die een school in Amsterdam-Zuid hebben gekraakt, zijn niet van plan het pand te verlaten. "We zijn moe en wanhopig van het verhuizen van pand naar pand", vertelt een woordvoerder van de groep donderdag. Het pand wordt vrijdag door de politie ontruimd.

De vluchtelingen moeten het schoolgebouw aan de Zuidelijke Wandelweg verlaten nadat het bestuur van de school, Stichting Kolom, aangifte had gedaan van het kraken van het pand. Vanaf volgende maand moet er les worden gegeven aan 130 leerlingen, laat de stichting weten.

Om die reden wordt het pand met spoed ontruimd, schreef de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan woensdag in een brief aan de gemeenteraad. Bouwwerkzaamheden aan de school lopen nu vertraging op.

Het is onduidelijk waar de asielzoekers, verenigd in de actiegroep 'We Are Here' dan heen zullen gaan. De groep trekt al sinds 2012 van locatie naar locatie. Tot afgelopen zaterdag verbleven ze in een gekraakt pand in Amsterdam-Oost. Daarvoor sliepen ze onder meer in een tentenkamp, een gekraakte kerk, een oude gevangenis en een gekraakt kantorencomplex.