'Russen geen VS-superhelden'

Oorlogsmonumenten uit de Sovjettijd die door de Russen in Bulgarije zijn neergezet, worden regelmatig gespraypaint om politieke boodschappen te uiten. Rusland pikt dit niet langer, meldt de Moscow Times.

De Russische ambassade in Bulgarije eist van de Bulgaarse regering dat het de monumenten beter schoon houdt en de spraypainters harder aanpakt.

In 2011 werd het monument ter ere van Sovjettroepen in de hoofdstad Sofia ondergekliederd, zodat de soldaten leken op Amerikaanse superhelden:

Het monument in kwestie(Foto: Wikicommons)

In augustus 2013 werd het hele monument roze gespoten als 'artistieke verontschuldiging' voor de Bulgaarse steun aan Sovjettroepen, toen zij in 1968 de Praagse Lente de kop indrukten.

Vervolgens werd eerder dit jaar het monument in de kleuren van de Oekraïense vlag overgespoten. Enkele dagen geleden was het opnieuw aan de beurt: op de vooravond van het 123 jaar bestaan van de Bulgaarse Socialistische Partij maakten onverlaten de stenen Sovjets volledig rood.

Elke keer werd Moskou er boos om en werd het monument gauw weer schoongemaakt, maar volgens de Russen belanden er veel te weinig Bulgaren voor het vandalisme in de nor.

Of Bulgarije, waar Lenin en Marx niet langer op een voetstuk staan, het spraypainten oogluikend zal blijven toestaan of aan de Russische roep om hard aanpakken gehoor gaat geven, is nog niet bekend.