Optimisme na eerste begrotingsgesprek

VVD en PvdA zijn optimistisch over de kansen op een akkoord met de drie coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van volgend jaar. Dat bleek maandagmiddag na afloop van een eerste gespreksronde op het ministerie van Financiën.

"Ik ben optimistisch gestemd", zei PvdA-leider Diederik Samsom. "Nu de economie weer aantrekt is ruziemaken het laatste wat we moeten doen, zeker na de gebeurtenissen van de afgelopen zomer." Samsom wees er verder op dat het kabinet eerder dit jaar al geld heeft uitgetrokken voor lastenverlichting voor midden- en hoge inkomens. Ditmaal moeten met name de lage inkomens profiteren, zei Samsom.

Ook VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra toonde zich voorzichtig optimistisch. "Ik denk dat we er wel uit zullen komen," aldus Zijlstra, die benadrukte dat alle cijfers nog moeten worden ingevuld.

Tijdens het gesprek hebben de fractieleiders van de vijf partijen een indruk gekregen van de stand van de overheidsfinanciën van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Die wees er tegenover de pers nogmaals op dat hij weinig geld heeft om aan de wensenlijstjes tegemoet te komen. "De mogelijkheden zijn heel beperkt. Het wordt geen makkie."

Naast lastenverlichting komt er meer geld voor defensie. Ook Samsom is daar voorstander van, zei hij maandag. "Na tien jaar bezuinigen is de rek er wel uit, dus voor defensie moeten we iets extra's doen."