Schilderswijk is IS-radicalen zat

Voor de verandering een keertje een positief geluid uit de Haagse Schilderswijk: veel jongeren voelen zich misbruikt door de relikneuzen die openlijk sympathiseren met de IS. Ze zijn van mening dat justitie deze radicalen snoeihard zou moeten aanpakken.

"Opgeflikkerd uit onze Schilderswijk, anders gaan er koppen met baarden rollen", zegt Brahim met veel gevoel voor ironie. Volgens de 34-jarige moslim gaat het ontspoorde figuren en niet om moslims. "Ik heb ze gevraagd welke moskee ze bezoeken. Maar daar komen ze dus nooit. Ze halen hun kennis van internet en komen bijeen in buurtparken. De Haagse moskeeën weigeren hen terecht de toegang. Ze laten zich leiden door obscure filmpjes, waarin alleen maar haat wordt gepredikt"

Bewoners van de wijk denken dat er zich ongeveer honderd IS-sympathisanten in de wijk bevinden. Ze worden fijntjes vergeleken met jongeren uit Volendam en Urk. "Drugsproblemen en drankgebruik. Ze hebben alles gedaan wat God heeft verboden. Net als de leider van de Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi die nu doet alsof hij strenggelovig is. Ook hij had een ontspoorde jeugd", aldus de 46-jarige Ali Tiryaki.

Veel jongeren voelen zich in de maling genomen door de radicalen. "Ze zijn vooraf door de wijk gelopen met een oproep om voor het lot van Palestijnen te komen demonstreren. We zijn misbruikt. Het was geen protest voor Gaza, maar een IS-protest. Kinderen die van toeten noch blazen weten, kregen een vlag in hun handen en riepen Allâhu akbar"

Ook een Koerdische winkelier is het spuugzat. De ramen van zijn winkel zijn ingegooid, waarschijnlijk omdat hij de euvele moed had drank te verkopen. "Ik ben veertien jaar geleden als Koerd gevlucht uit Irak. Nu ben ik in Nederland en krijg ik te maken met dezelfde fundamentalisten. Niemand die me beschermt. Nederland zou hard moeten ingrijpen, voordat het hier helemaal uit de hand loopt".