Artsen pleiten voor prijsplafond extra levensjaar

Een ruime meerderheid (59 procent) van de medisch specialisten denkt dat de zorg onbetaalbaar wordt als er geen maximum aan de vergoeding van de zorgkosten voor een gewonnen levensjaar wordt gesteld. Zeven op de tien specialisten zijn voorstander van een prijsplafond in de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een enquête van EenVandaag en de Orde van Medisch Specialisten onder ruim 2294 medisch specialisten.

De kwestie is een heet hangijzer. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg gooide in 2006 de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat tachtigduizend euro aan zorgkosten per gewonnen levensjaar het maximum zou moeten zijn, mits de behandeling bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Als de kosten te hoog zijn in relatie tot de opbrengst van de behandeling, zouden die niet moeten worden vergoed, betoogde het adviesorgaan.

De politiek heeft dat pleidooi vanwege de gevoeligheid destijds niet opgepakt. "We waren eigenlijk doodsbang voor de discussie," zegt bestuursvoorzitter van het VU medisch centrum Wouter Bos zaterdag in EenVandaag. De PvdA-politicus was destijds minister van Financiën. Hij spreekt zich nu wel uit voor een prijsplafond. "Ik hoop dat mijn opvolgers in Den Haag moediger zijn dan ik destijds was." Dat zou betekenen dat sommige mensen niet meer worden behandeld, terwijl dat nog wel mogelijk is.

Een op de zes medisch specialisten zegt patiënten te behandelen die meer kosten dan tachtigduizend euro per gewonnen levensjaar. "Een voordeel van een prijsplafond is dat je de besluitvorming buiten de spreekkamer kunt leggen en zeggen: wij in Nederland hebben dit en dat besloten", stelt cardioloog Marcel Daniëls van de Orde van Medisch Specialisten in het programma. "Hoe rot dat voor de arts en patiënt ook kan zijn."

Ruim zes op de tien medisch specialisten willen geen uitlatingen doen over de hoogte van een prijsplafond. Bijna driekwart vindt dat een commissie van medici, ethici, patiëntenverenigingen en financieel specialisten zich zou moeten buigen over de wenselijke hoogte van het bedrag.

Aan het onderzoek deden afgelopen maand 2294 medisch specialisten mee. De enquête was verstuurd aan een kleine tienduizend specialisten. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kon vanwege haar vakantie niet reageren op de resultaten, laat een van de programmamakers weten.