Juni tegenvallende maand voor winkeliers

Consumenten hebben in juni minder gekocht bij de detailhandel dan vorig jaar. Omdat ook de prijzen daalden, kwam de omzet van de winkeliers 1,9 procent lager uit dan een jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekendgemaakt.

De omzetdaling kwam voor een deel doordat winkeliers die zich niet primair op voedsel richten omzet inleverden. Dat is de eerste keer in vijf maanden. Vooral kledingwinkels, woonwinkels en elektronicawinkels verkochten minder.

Winkels met voedsel, alcohol en tabak in de schappen verkochten juist meer. Dat kwam mede doordat de pinksterdagen dit jaar in juni vielen. Vorig jaar werden de pinksterinkopen al in mei gedaan.

Het overgrote deel van de omzetdaling, zo'n anderhalf procent, kwam echter doordat juni dit jaar een maandag meer en een zaterdag minder had dan vorig jaar. Zaterdag is voor de detailhandel een belangrijke dag.

Ondanks de teruggang in juni kwam de omzet van winkels uiteindelijk nog wel bijna een procent hoger uit dan vorig jaar. Dat is de eerste kwartaalgroei in twee jaar tijd, aldus het statistiekbureau.