'Duizenden dode yazidi's op straat'

In Noord-Irak waar tienduizenden yazidi's op de vlucht zijn geslagen voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), liggen duizenden doden langs straten en wegen. 40.000 leden van de religieuze minderheid, voornamelijk vrouwen, kinderen, bejaarden en zieken, wachten nog steeds op hulp. 40.000 anderen hebben veilig gebied bereikt.

Dat heeft de Centrale Raad van de Yazidi's in Duitsland maandag laten weten. In Duitsland wonen ongeveer 90.000 yazidi's die deels in contact staan met familie in Irak. Bij de voedseldroppings van de afgelopen dagen is ook apparatuur afgeworpen om mobieltjes op te laden met behulp van zonnecellen.

Volgens de Duitse yazidi's komen er steeds meer berichten over verkrachtingen binnen, ook van meisjes die pas 12 of 13 jaar oud zijn. Ook kinderen worden gedood en soms ook onthoofd. Meerdere ooggetuigen hebben gemeld dat hoofden van vermoorde kinderen op houten palen zijn gespietst.

De wanhoop onder de vluchtelingen is kennelijk zo groot dat maandag een Britse hulpmissie aan de yazidi's moest worden afgebroken. Er stroomde een enorme mensenmassa samen tijdens de voedseldropping op een berg zodat de piloot van het toestel bang was mensen te raken. Het militaire vliegtuig moest de missie daarom afbreken, aldus een zegsvrouw van premier David Cameron.

'Duizenden dode yezidi's liggen op straat'
'Duizenden dode yazidi's op straat' (Foto: ANP)