IS(IS) gijzelt vrouwelijke yazidi's

Honderden Iraakse vrouwelijke yazidi's zijn gevangen genomen door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft een woordvoerder van het Iraakse ministerie voor mensenrechten vrijdag gezegd. Eerder deze week sloegen tienduizenden yazidi's op de vlucht toen IS hun dorpen veroverde.

"Wij denken dat de terroristen hen als slaven beschouwen en wrede plannen met hen hebben", aldus de woordvoerder. "Wij denken dat deze vrouwen op mensonterende manieren misbruikt gaan worden door de terroristen om hun dierlijke behoeften te bevredigen op een manier die in strijd is met alle menselijke en islamitische waarden."

Volgens de woordvoerder zijn de vrouwen jonger dan 35 en worden sommigen van hen vastgehouden in scholen in Mosul, de op een na grootste stad van Irak. De regering baseert zich op informatie die zij van de families van de gevangen yazidi's hebben gekregen. De Verenigde Staten hebben bevestigd dat de vrouwen zijn gegijzeld om verkocht te worden of om te trouwen met extremistische strijders.

Volgens de Verenigde Naties zitten ongeveer vijftigduizend yazidi's momenteel vast op een berg. Zij vluchtten daar heen nadat zij door IS met de dood waren bedreigd. De vluchtelingen hebben weinig eten en water. Donderdagavond voerde de Amerikaanse luchtmacht voedseldroppings uit boven het gebergte.

Yazidi's zijn een Koerdisch sprekende religieuze minderheid. De volksreligie is verwant aan het zoroastrisme en combineert elementen uit onder meer het christendom, de islam en heidense geloven. IS beschouwt de yazidi's als ketters. In Irak wonen ongeveer een half miljoen yazidi's.