Uitgeverij verdedigt 'enge' omslag boek Roald Dahl

Penguin vindt het nieuwe omslag van Sjakie en de Chocoladefabriek prima kunnen. Daarop prijkt een starend meisje dat doet denken aan een porseleinen pop. Eng, misleidend en 'lijkt op een omslag van Lolita', luidde de kritiek op de Britse uitgave. "Het ontwerp is een erkenning van de uitzonderlijke culturele impact van het boek", laat de uitgeverij weten, meldt de BBC vrijdag.

"Dit beeld van Sjakie en de Chocoladefabriek kijkt naar de kinderen om wie het verhaal draait en onderstreept de manier waarop Roald Dahls stijl zowel de duistere als de lichtere kanten van het leven omarmde", aldus de uitgeverij. Het boek wordt opnieuw uitgegeven in de serie Penguin Modern Classics series. Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat het boek, in het origineel Charlie and the Chocolate Factory geheten, uitkwam.

Schrijfster Joanne Harris was een van de mensen die ageerden tegen de omslag van het boek over de arme jongen Sjakie, die met een handjevol kinderen een rondleiding krijgt in de geheimzinnige snoepjesfabriek van Willy Wonka. "Serieus, Penguin Books. Waarom vragen jullie Rolf Harris niet voor de volgende uitgave", twitterde ze, daarbij verwijzend naar de oud-BBC-presentator die de cel in moet voor kindermisbruik.

Ook andere auteurs spraken hun ongerief uit. Zo liet kinderboekenschrijver Giles Paley-Phillips weten het meer een cover te vinden voor Lolita van Vladimir Nabokov, waarin de seksuele relatie tussen een oude man en een puber centraal staat.