MH17-nabestaanden krijgen 37 duizend euro

Voor elk slachtoffer dat bij vlucht MH17 van Malaysia Airlines om het leven kwam keert de luchtvaartmaatschappij nabestaanden een aanvullend voorschot van vijftigduizend dollar (37,3 duizend euro) uit. Dat gaat Malaysia Airlines vrijdag bekendmaken, laat advocaat Sander de Lang van SAP Advocaten weten.

Luchtvaartmaatschappijen zijn volgens Europese regels verplicht een aanvullend voorschot uit te keren van minimaal twintigduizend euro, zegt de raadsman. "Dat moet binnen vijftien dagen nadat een slachtoffer is geïdentificeerd worden uitgekeerd."

Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij bevestigt dat later op de dag meer bekend wordt gemaakt over de standaardschadevergoeding die het bedrijf betaalt. De uitkering staat los van de schuldvraag en van de onkostenvergoeding van vijfduizend dollar die al eerder is uitbetaald.

Naast de uitkering die Malaysia Airlines volgens Europese regels verplicht is te betalen, heeft de luchtvaartmaatschappij zich aan nog een internationaal verdrag te houden. Op basis van het verdrag van Montreal hebben nabestaanden recht op bijna 130 duizend euro. Als de uiteindelijk schadebedragen lager uitvallen hoeven de nabestaanden het verschil niet terug te betalen.

Malaysia Airlines maakte woensdag al bekend een deel van deze schadevergoeding uit te keren. Het bedrag moet hoe dan ook worden betaald, ook als onderzoek uitwijst dat de luchtvaartmaatschappij niets valt te verwijten.