Ruzie over eeuwenoude beelden met tanga en boa

In Italië is ophef ontstaan over fotograaf Gerald Bruneau. De Andy Warhol-adept fotografeerde fragiele beelden uit de Griekse oudheid uitgedost met een roze boa, een bruidssluier en een tanga met tijgerprint. Het museum in Reggio Calabria waar de beelden staan had Bruneau toestemming gegeven, maar Simonetta Bonomi, hoofd van de archeologische afdeling, zegt niets te weten van de boa en string, laat ze aan het Italiaanse persbureau ANSA weten.

Bruneau kleedde eerder al het beeld Paolina Broghese aan met een rode tule. Naar aanleiding van die foto's zegt Bonomi toestemming te hebben verleend voor de foto's van de bronzen krijgers met een witte sluier. "Ik hou ervan om te provoceren", zei Bruneau zondag over zijn werk. De foto's werden gepubliceerd op een Italiaanse website.

Bonomi vindt de foto's van de opgedirkte bronzen beelden van Riace smakeloos en schrok toen ze de fragiele beelden, die tweeduizend jaar onder water hebben gelegen, zag. "Zonder mijn medeweten nam hij de andere foto's, die vreselijk zijn", vertelt Bonomi. "Toen de bewakers zagen wat er gebeurde, hebben ze hem tegengehouden, maar toen had hij al een paar foto's genomen."

De zogenoemde Bronzen van Riace zijn erg kwetsbaar. Ze werden in 1972 gevonden door een sportduiker in het Italiaanse dorpje Riace. Bezoekers van het museum krijgen twintig minuten de tijd om naar de beelden te krijgen, maar mogen niet langer bij de beelden blijven om ze te beschermen. De beelden zijn een grote trekpleister voor het Zuid-Italiaanse stadje.