Frankrijk opvallend hard over offensief Gaza

Het Israëlische recht op veiligheid is absoluut, maar dat rechtvaardigt niet dat Israël kinderen doodt en burgers in Gaza afslacht. Dat heeft de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius maandag gezegd.

"Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat er een einde komt aan dit bloedbad in Gaza?", aldus een zeer kritische Fabius in een verklaring. Hamas is grotendeels verantwoordelijk voor de escalatie van de afgelopen weken, schrijft de minister, maar 'dat rechtvaardigt niet dat wat de secretaris-generaal van de Verenigde Naties als misdaden bestempelt'.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde de beschieting van een school van de VN zondag een misdaad. In de school hadden enkele duizenden ontheemde Palestijnen toevlucht gezocht. Bij de beschieting kwamen tien mensen om.

Volgens Fabius moet er een politieke oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen komen en moet zo'n oplossing desnoods aan Israël worden 'opgelegd' door de internationale gemeenschap, 'aangezien beide partijen ondanks meerdere pogingen hebben laten zien niet in staat te zijn te onderhandelen'.

Een staakt-het-vuren gevolgd door een tweestatenoplossing is volgens Fabius de enige uitweg uit het conflict.