Drie kisten met stoffelijke resten naar Nederland

Een Hercules-transporttoestel brengt maandagmiddag drie kisten met stoffelijke resten van slachtoffers van rampvlucht MH17 uit Oekraïne naar Nederland. Het vliegtuig landt naar verwachting rond 16.00 uur. Dat zei de commandant van vliegbasis Eindhoven maandagochtend op Radio 1. Het is de vijfde repatriëringsvlucht vanuit Oekraïne.

De ceremonie op het vliegveld van Eindhoven zal dezelfde zijn als bij de eerdere vluchten van vorige week. De stoffelijke resten worden na trompetsignaal plechtig uit het toestel gedragen en in rouwauto's geladen.

Onder politiebegeleiding worden de kisten vervolgens naar de Korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum gebracht, waar forensische experts de lichamen identificeren. De snelwegen A2 en A27 worden dan wederom korte tijd afgesloten. Ook het luchtverkeer op Eindhoven wordt tijdens de ceremonie ruim drie kwartier stilgelegd.

In de drie kisten liggen stoffelijke resten die vrijdag en zaterdag werden gevonden. Ook dna-materiaal dat in een mortuarium in de stad Donetsk opgeslagen lag, wordt meegebracht.

In Hilversum staan al 227 kisten. Aan hoeveel slachtoffers die toebehoren is niet duidelijk. Tot nu toe werden twee slachtoffers geïdentificeerd.