Brandbom wegens IsraŽlische vlag in Amsterdam

Amsterdam is weer eens opgeschrikt door een prachtig stukje cultuurverrijking. Op het Krugerplein, waar meerdere mensen een vlag van Palestina over hun balkonhekje hebben gedrapeerd, is het ophangen van een Israëlische vlag beloond met dreigementen, een steen door de ruit, ruzie en een poging tot doodslag.

Zoals gewoonlijk is tolerantie weer eens eenrichtingsverkeer. In een buurt die volhangt met pro-Palestijnse uitingen, is uiteraard geen plaats voor een mening die afwijkt van de rest. Mevrouw Leah Rabinovitch, een Mexicaanse met Joodse roots, heeft haar zegeningen kunnen tellen sinds zij een vlag ophing die je ook veel bij de plaatselijke voetbalclub tegenkomt.

Leah ontving meerdere dreigbrieven. Deze pareltjes bevatten vaak bloemrijke uitingen als: 'Hai Hitler!' (wat zullen ze daar toch mee bedoelen), 'Hitler komen terug' en 'Joden moet dood'. En daar bleef het niet bij. Op de ochtend dat het conflict in Gaza escaleerde, werd er een molotovcocktail naar binnen gegooid. Althans, dat leek de bedoeling te zijn. De oog-handcoördinatie was bij de daders niet je van het en de brandbom kwam terecht bij de onderbuurvrouw, die nog wel 'keurig' een Palestina-vlag had opgehangen. Eerder was er al een steen bij de Joodse naar binnen geflikkerd.

Gevolg: onderbuurvrouw boos. Niet op de daders, maar uiteraard op vrouw bovenbuurvrouw. Leah dus. Onderbuurvrouw zou graag willen zien dat Leah de Israëlische vlag verwijdert. Onderbuurvrouw heeft zelf haar vlag al weggehaald.

Leah weigert dit. Ze wil zich namelijk niet de mond laten snoeren door figuren die 'vrijheid van meningsuiting' niet kunnen schrijven zonder 12 fouten te maken. "Moet ik me schamen omdat ik Joods ben? Ik denk het niet. Ik wil niet dat iemand bang is vanwege hun nationaliteit of afkomst. Niemand verdient dat", aldus Leah.

Maar gelukkig heb je bij dit soort lastige situaties altijd een woningbouwvereniging die kan bemiddelen en tot een harmonieuze buurt probeert te komen. In dit geval Rochdale. Wat was de oplossing van deze club? Leah werd gesommeerd haar vlag weg te halen. Veel te provocatief voor zo'n nette buurt. Ook de ontstane schade waar mevrouw zo nadrukkelijk om heeft gevraagd gaat Rochdale niet vergoeden.

Volgens Rochdale steekt het hele verhaal natuurlijk helemaal anders in elkaar, dus in hun visie zullen bovengenoemde incidenten wel op het conto van 'toeval' kunnen worden bijgeschreven.