Filipijnse extremisten vermoorden dorpelingen

Leden van de extremistische moslimorganisatie Abu Sayyaf hebben maandagochtend in de zuidelijke Filipijnse provincie Sulu ten minste 21 dorpsbewoners vermoord, meldt het Filipijnse leger. Veertien burgers raakten gewond.

Onder de doden zijn zeker zes kinderen.

De slachtoffers waren in twee busjes op weg naar familie om het einde van de ramadan te vieren toen ze bij de kustplaats Talipao door veertig tot vijftig gewapende mannen onder vuur werden genomen. Het motief voor de aanval is onduidelijk, maar volgens een militaire woordvoerder behoorden sommige doden tot een burgerwacht en waren zij verwikkeld in een clanvete met Abu Sayyaf.

De aanval is een van de bloedigste van Abu Sayyaf sinds jaren. De groep telt ongeveer driehonderd gewapende strijders. Door operaties van het regeringsleger zijn de activiteiten van de groep sterk beknot; zij kan vooral voortbestaan door hoge losgeldsommen te eisen bij ontvoeringen. Momenteel gijzelt de groep een tiental mensen, onder wie twee Duitse toeristen die in april gevangen werden genomen en twee vogelaars, een Nederlander en een Zwitser, die twee jaar geleden werden ontvoerd.