Rusland moet eigenaren Yukos 50 miljard betalen

Rusland moet een vroegere aandeelhouder van het olieconcern Yukos een vergoeding van vijftig miljard dollar (ruim 37 miljard euro) betalen voor de schade die zij hebben geleden bij het omvallen van het bedrijf. Dat heeft het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag besloten, zo bevestigt aandeelhouder GML maandag.

De Russische overheid heeft volgens het hof bewust aangestuurd op een faillissement van Yukos, zo stelt GML. Ook zou Rusland zich enkele onderdelen van het bedrijf op oneerlijke wijze hebben toegeëigend. GML procedeert al zo'n tien jaar om een schadevergoeding af te dwingen. Het bedrijf eiste een compensatie van 103,5 miljard dollar.

Yukos, ooit een van de grootste bedrijven in Rusland, ging in 2006 bankroet nadat het een paar jaar eerder een belastingaanslag van meer dan 27 miljard dollar ontving. Ook werd topman Michail Chodorkovski gearresteerd en veroordeeld voor fraude. Volgens critici gebeurde dat omdat de oliemiljardair geregeld kritiek uitte op president Vladimir Poetin.

In de nasleep daarvan werden bedrijfsonderdelen van Yukos via een veilig verkocht. Een groot deel ging over in handen van Rosneft, een Russisch staatsbedrijf. Daarbij werd echter veel minder betaald dan de bedrijfsonderdelen waard zouden zijn.

Rusland heeft nog wel de mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Dat gaat ook gebeuren, kondigde minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov in een reactie aan. "De instanties die ons in deze rechtszaak vertegenwoordigen zullen alle beschikbare juridische middelen aangrijpen om hun positie te verdedigen."