Chinese politie haalt kruis van kerk

Honderden politieagenten hebben maandag in alle vroegte een kruis van een christelijke kerk in Oost-China verwijderd. Het neerhalen is onderdeel van een operatie tegen georganiseerd christendom en kerkgebouwen in de kustregio Zhejiang.

Volgens Qu Linuo, een evangelisch christen die niet tot dezelfde kerk behoort, kwam de politie maandagochtend met een hijskraan naar de Longgang Huai En-kerk gereden. Qu was enkele uren eerder met zo'n tweehonderd sympathisanten voor het gebedshuis gaan staan om dit te beschermen. Uiteindelijk maakten zij plaats voor de autoriteiten, die het heilige christelijke symbool van de kerk af sloopten.

De politie zei tegen Qu dat het kruis de hoogtelimiet voor gebouwen in de stad schond. Regeringsfunctionarissen hadden ook bij eerdere incidenten gezegd dat zij bouwvoorschriften afdwingen, hoewel ze niet willen vertellen om welke het gaat. De lokale politie wilde desgevraagd niet op de operatie van maandagochtend reageren. Na afloop gaven de autoriteiten het kruis terug aan de gelovigen, die zich rondom het voorwerp verzamelden om te huilen en te bidden.

In de hele provincie hebben de autoriteiten de kruizen van meer dan 130 protestantse kerken verwijderd of hiermee gedreigd. In enkele gevallen heeft de politie zelfs heiligdommen geplunderd of kapot gemaakt. Geloofsgemeenschappen zeggen dat de regering het snel groeiende christendom de kop in wil drukken. Het Pew Research Center, een Amerikaans onderzoeksbureau, schatte het aantal protestanten in China in 2011 op 58 miljoen en het aantal katholieken op negen miljoen.