'Noord-Korea test raket richting Amerikaanse basis'

Het Noord-Koreaanse leger heeft zaterdagavond een korteafstandraket richting het zuiden afgevuurd. Dat heeft de Zuid-Koreaanse krijgsmacht bekendgemaakt, meldt Yonhap. Het projectiel werd volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA afgevuurd in de richting van de plek waar Amerikaanse militairen zijn gestationeerd.

De Scud-raket, met een bereik van vijfhonderd kilometer, landde in zee. Noord-Korea had voorafgaand aan de test geen no-flyzone boven het gebied afgekondigd. Het was de vijftiende rakettest die het communistische land dit jaar uitvoerde. Seoul heeft de beschieting veroordeeld.

De rakettest komt op een bijzonder moment. Zondag wordt in Noord- en Zuid-Korea herdacht dat de Koreaanse Oorlog precies 61 jaar geleden eindigde in een wapenstilstand. De landen sloten echter nooit een vredesverdrag, waardoor zij officieel altijd nog in oorlog zijn.

In Zuid-Korea is de herdenking van het staakt-het-vuren een sombere aangelegenheid. Zondag wordt stilgestaan bij de burgers en militairen die sneuvelden tijdens de oorlog die door de toenmalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-sung werd begonnen.

In het noorden is de dag juist een officiële feestdag, bekend als 'de overwinning in de Vaderlandse Bevrijdingsoorlog'. Hoewel de Koreaanse Oorlog in een wapenstilstand eindigde, beweert Pyongyang de oorlog gewonnen te hebben en het Amerikaanse leger een gevoelige nederlaag te hebben toegediend.