KLM wist niets van gevaar Oekraïne

KLM was niet op de hoogte van de aanwezigheid van geavanceerde raketsystemen in Oekraïne. Ook wist het bedrijf niet dat andere luchtvaartmaatschappij het gebied al enige tijd meden. Dat zegt KLM-topman Camiel Eurlings zaterdag in NRC Handelsblad.

"Mij was geen informatie bekend van maatschappijen die zich anders zijn gaan gedragen. Het was gewoon een veilig verklaarde route", aldus Eurlings. "Het beeld was dat je op tien kilometer hoogte veilig zou zijn, dat blijkt dus niet zo met dit soort gesofisticeerde raketinstallaties." Een woordvoerder van KLM voegt daar aan toe dat als er wel aanwijzingen waren geweest dat er geen vliegtuigen hadden mogen vliegen.

Volgens NRC weet in Nederland niemand wie KLM had moeten waarschuwen. Waar andere landen wel op de risico's werden gewezen, wijzen in Nederland de instanties naar elkaar. KLM noemt de Inspectie Leefomgeving en Transport, die op haar beurt naar de inlichtingendiensten verwijst.

De AIVD en terreurbestrijder NCTV zien het niet als hun wettelijke taak om actief informatie te achterhalen voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen in het buitenland. De MIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken wilden in de krant niet reageren.

De vorige week neergehaalde vlucht van Malaysia Airlines werd samen uitgevoerd met KLM. In totaal kwamen 298 mensen om het leven, van wie 194 Nederlanders.