Toekomstig scherm maakt bril overbodig

Wetenschappers van MIT, de Universiteit van California, Berkeley en Microsoft werken aan een scherm waarmee je kunt computeren, gamen of lezen zonder dat je een bril moet opzetten. Het scherm past het beeld aan op basis van de sterkte van jouw bril of lenzen.

Een scherm gebruikt pixels om beelden weer te geven. Met de nieuwe technologie berekent het scherm zelf hoe licht elke pixel is. De onderzoekers plaatsten een lichtfilter met minuscule gaatjes voor het scherm, in dit geval was het een iPod Touch. Via het lichtfilter worden de lichtstralen op een goede manier het oog ingestuurd en krijg je een scherp beeld te zien, zonder bril of lenzen.

Mensen met zichtproblemen hebben ogen die het beeld als het ware vervormen. De technologie voorspelt hoe jouw ogen het beeld vervormen en past dus eigenlijk het beeld aan voordat het jouw ogen bereikt. Normaal doen brillen en lenzen dit.

Ook mensen die last hebben van fysieke oogproblemen zouden hiermee geholpen kunnen worden. Mensen die bijvoorbeeld last hebben van sferische aberraties hebben ogen die lichtstralen op een onregelmatige manier verbreken. Hierdoor kunnen ze niet scherp zien. Met de nieuwe techniek zouden zij alsnog alles op het schermpje kunnen lezen.

Er zijn nu nog een aantal probleempjes. Je moet het hoofd stilhouden zodat het licht op de goede manier jouw ogen bereikt. Ook kan er maar één persoon naar het scherm kijken. Volgens de onderzoekers zijn deze problemen makkelijk opgelost. Ze willen technologie toevoegen die de bewegingen van jouw hoofd volgt, en om meerdere mensen te laten meekijken hebben schermen alleen meer pixels nodig. Voor de iPod Touch, die 326 pixels per inch heeft, zou het dubbele al volstaan.

Het gaat nog wel een paar jaar duren voordat het eerste prototype klaar is. De onderzoekers hebben dit namelijk alleen getest met een DSLR-camera. Hiermee bootsten ze bijvoorbeeld verziendheid na. Het is dus even wachten op het eerste echte scherm.