CNN: Thank God for The Netherlands

De Amerikaanse televisiezender CNN heeft Nederland woensdagavond (lokale tijd) uitgebreid geprezen voor de omgang met de nasleep van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne. Volgens anchorman Anderson Cooper mag de wereld God bedanken voor Nederland.

"Thank God for the Netherlands", aldus de presentator in zijn programma 360°. Daarin werd uitgebreid stilgestaan bij de dag van nationale rouw die woensdag in ons land werd gehouden. Na alle berichtgeving uit Oekraïne, niet alleen van de crash zelf maar vooral over de omgang met de rampplek en lichamen, snakte de wereld volgens Cooper naar waardigheid.

De beelden van de statige landingsceremonie, het dragen van de kisten door militairen, en de daaropvolgende colonnerit met veertig lijkwagens onder massale belangstelling, dat was volgens de CNN-anchorman exact wat de wereld nodig had. "Vandaag zijn we allemaal Nederlands", zo viel collega Richard Quest hem bij.

"Het gevoel van saamhorigheid en gemeenschapszin wat we hebben gezien was buitengewoon", aldus Quest. "Eigenlijk overstijgt dat iedere nationaliteit." Quest prees overigens ook opnieuw de emotionele VN-speech van minister Frans Timmermans, iets wat hij de afgelopen twee dagen al een paar keer had gedaan.