Rutte: strategie voortdurend bezien

Het kabinet blijft terughoudend met het wijzen van een beschuldigende vinger naar de vermoedelijke daders van de vliegramp met het toestel van Malaysia Airlines. Maar de situatie ontwikkelt zich van uur tot uur en vraagt voortdurend een nieuwe afweging van de koers die het kabinet vaart, zei premier Mark Rutte (VVD) tijdens de briefing in de Tweede Kamer.

Nederland beschikt over 'sterke aanwijzingen' voor de toedracht van de ramp, maar nog geen bevestiging. Wat die aanwijzingen zijn, wilde de premier niet zeggen omdat de allereerste prioriteit de berging van de slachtoffers moet zijn. Door nu al te wijzen naar pro-Russische separatisten zou dit in het geding kunnen komen.

Tegelijkertijd erkende Rutte dat dit spanning met zich meebrengt. De huidige situatie mag er namelijk niet toe leiden dat de druk van de ketel gaat en dat dit een vervolging van de schuldigen in de weg komt te staan. Die afweging wordt permanent gemaakt, zei Rutte.

Ook voor de bijeenkomst van de EU-ministers van buitenlandse zaken dinsdag in Brussel wordt die afweging opnieuw gemaakt. Mogelijk wordt er besloten tot aangescherpte sancties tegen Rusland. Rutte zweeg over de Nederlandse inzet. "We hebben daar ideeën over. Die ga ik niet openlijk uitspreken."

Niettemin dreigde de premier al met maatregelen richting Rusland, voor het geval de toegang tot de rampplek niet wordt gegarandeerd. Dan liggen 'alle opties open'. Dat geldt ook als definitieve duidelijkheid is over de daders.