'Malaysia Airlines dubt over faillissement'

Malaysia Airlines presenteert later deze week voorstellen voor de toekomst van de luchtvaartmaatschappij. Na de crisis en twee vliegrampen is het bedrijf zwaar gehavend. De opties om Malaysia Airlines van de beurs te halen of gecontroleerd failliet te laten gaan worden met de grootste aandeelhouder besproken. Dat meldden bronnen maandag aan persbureau Bloomberg.

Het overheidsfonds Khazanah Nasional bezit bijna zeventig procent van de aandelen in de luchtvaartmaatschappij. Het fonds was al voor de vliegramp van afgelopen donderdag met de MH17 van plan de overige aandelen op te kopen en Malaysia Airlines daarmee van de beurs te halen. The Wall Street Journal meldde zondag dat deze optie nog altijd de voorkeur heeft.

Malaysia Airlines liet maandag aan Bloomberg weten dat het dit 'niet het juiste moment acht' om op de toekomstplannen in te gaan.

In totaal lieten 537 passagiers van de luchtvaartmaatschappij in de afgelopen vijf maanden het leven. In maart verdween een vliegtuig van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord spoorloos. Donderdag overleden nog eens 298 passagiers toen een vlucht van Schiphol naar Kuala Lumpur in Oekraïne neerstortte.

In een interview met Het Financieele Dagblad zei commercieel directeur Hugh Dunleavy maandag nog dat het einde van Malaysia Airlines 'nog niet in zicht' is, ondanks de twee rampen en jaren van rode cijfers.