Rusland twijfelt over resolutie vliegramp in V-raad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemt maandagavond over een Australische resolutie waarin wordt opgeroepen tot onbelemmerde toegang tot de plek in Oekraïne waar vlucht MH17 is neergestort.

In de conceptresolutie wordt geëist dat in het rampgebied een wapenstilstand van kracht wordt en dat internationale onderzoekers vrijelijk hun werk kunnen doen. Er wordt grote diplomatieke druk op Rusland uitgeoefend om in te stemmen met de resolutie, maar Rusland twijfelt nog.

De Australische premier Tony Abbott zei dat zijn land een Russisch veto beschouwt als 'zeer ernstig'. Hij voegde daar aan toe dat geen enkel 'redelijk persoon' bezwaar kan hebben tegen de tekst van de resolutie. "Het is nog altijd een wanordelijke situatie. Het lijkt meer op het opruimen van een tuintje dan een forensisch onderzoek", aldus Abbott. "Gezien de schuld die de door de Russen gesteunde rebellen lijken te hebben aan het neerhalen van het vliegtuig, is het feit dat deze personen de controle hebben over de rampplek, net zoiets als criminelen die de controle hebben over een plaats delict."

De Verenigde Staten hebben gezegd 'krachtig' bewijs te hebben dat pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne de raket hebben afgevuurd en training hebben gekregen van Rusland. Andere regeringen gingen niet zover dat ze Rusland ervan beschuldigen achter het neerschieten van het toestel te zitten. Rusland zelf wijst met een beschuldigende vinger naar de Oekraïense regering.

Diplomaten zeiden zondag dat er hard wordt gewerkt aan het overbruggen van de verschillen tussen Australië en Rusland. Bronnen zeiden voorzichtig optimistisch te zijn dat de resolutie wordt goedgekeurd, maar de Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin zei niets te kunnen garanderen. "Het was een vruchtbare bijeenkomst, dus laten we maar afwachten wat het resultaat morgen gaat zijn", zei hij. Eerder zondag liet hij weten dat Rusland zich grote zorgen maakt dat in de tekst 'te weinig aandacht is voor de noodzaak tot een onpartijdig, internationaal onderzoek'.

Rusland wil volgens Tsjoerkin dat de VN-luchtvaartorganisatie ICAO de leiding neemt over het onderzoek, maar in de tekst van de resolutie staat dat 'de beslissing van ICAO om een team te sturen ter assistentie wordt verwelkomd'. Of daar inmiddels al een akkoord over is bereikt is niet duidelijk.

De Britse VN-ambassadeur Mark Lyall Grant zei te hopen dat er unaniem wordt ingestemd met de resolutie. Eerder beschuldigde hij Rusland ervan voortdurend met amendementen te komen om de zaak te vertragen. "Het lijkt op de typische Russische vertragingstactiek en we kunnen wel raden waarom ze de zaak vertragen", zei hij.

De Australische minister van buitenlandse zaken Julie Bishop zei dat er voor Australië veel op het spel staat. "De Australische regering zal niet rusten voordat de lichamen zijn teruggebracht naar de Australische families die op ze wachten."