Kamer terug van reces voor briefing vliegramp

De Tweede Kamer wordt maandagochtend bijgepraat over de vliegramp in Oekraïne, waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen. Premier Mark Rutte (VVD), minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) geven de fractiewoordvoerders vanaf 10.00 uur een briefing.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is daarbij niet aanwezig. Hij is zondagavond vertrokken naar New York voor overleg met de Verenigde Naties. Timmermans wil in New York de internationale coalitie uitbouwen om zo een spoedige berging van de lichamen te bewerkstelligen.

De Kamerleden onderbreken het zomerreces voor de briefing. Zij stellen zich gezien de omgang van de ramp terughoudend op. Daarom krijgt het overleg de vorm van een openbare briefing, waarbij het kabinet de laatste stand van zaken uiteenzet. Daarna kan de Kamer vragen stellen. De verwachting is dat het kabinet alle ruimte krijgt van het parlement om te doen wat nodig is. Mogelijk volgt woensdag alsnog een debat.

D66 wil tijdens de briefing in elk geval proberen duidelijkheid te krijgen over de schuldvraag. "Het kabinet spreekt nog altijd van een tragedie, terwijl de Amerikanen spreken van raketaanval", zei Sjoerd Sjoerdsma zondag. "Wat is er volgens de regering precies gebeurd?" Ook eist hij dat het parlement tijdig wordt geïnformeerd. De NOS meldde zondag op basis van 'bronnen' dat in de Kamer onvrede zou bestaan over de informatievoorziening. Die loopt tot nu toe vooral via de media.

De briefing wordt ook gehouden met het oog op dinsdag, als de EU-ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen in Brussel. Mogelijk wordt daar besloten om harder op te treden tegen Rusland. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland dreigden zondag al met hardere sancties als de Russische president Vladimir Poetin het nalaat om zijn invloed aan te wenden om reddingswerkers en onderzoekers toe te laten tot het gebied waar het vliegtuig neerstortte.

De Verenigde Staten zijn er inmiddels van overtuigd dat rampvlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten door pro-Russische separatisten. Rutte heeft zich tot nu toe niet uitgelaten over de schuldvraag en mogelijke consequenties, omdat dit een snelle toegang tot de rampplek zou kunnen belemmeren. Indirect wees de premier zaterdag wel naar de pro-Russische rebellen. Wie niet meewerkt 'laadt een zeer ernstige verdenking op zich', zei hij.

Tijdens een persconferentie kondigde Rutte zondag aan dat hij later op de avond nogmaals met Poetin zal bellen. Het internationale expertteam dat de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne gaat identificeren reist maandagochtend vroeg af naar het rampgebied. De leiding is in handen van de Nederlander Gert Wibbelink.