Tweeduizend mensen bij Gaza-betoging Amsterdam

Rond de tweeduizend mensen demonstreren zondagmiddag in Amsterdam tegen de militaire operatie van Israël in de Gazastrook. Het precieze aantal is moeilijk in te schatten, maar de sfeer is goed, zegt een politiewoordvoerder. De deelnemers dragen veel spandoeken en vlaggen, maar er zijn volgens de zegsvrouw geen ontoelaatbare leuzen of symbolen gezien.

De betogers verzamelden zich rond 15.00 uur op het Museumplein en maakten zich een uur later op voor een rondje door het centrum. Ze gaan via de Nassaukade naar de Rozengracht en lopen via de Nieuwezijds Voorburgwal en de Leidsestraat terug naar het Museumplein. De woordvoerder verwacht dat het behoorlijk druk wordt in het centrum. De betoging duurt tot 18.00 uur.

De gemeente Amsterdam liet eerder weten dat de pro-Palestijnse demonstratie voor verkeershinder gaat zorgen, mede omdat het onvermijdelijk is om een paar straten tijdelijk af te sluiten. Zowel het normale verkeer als het openbaar vervoer moet dan omrijden. De gemeente benadrukt dat discriminerende en antisemitische uitingen niet zijn toegestaan.

Sinds het begin van het offensief bijna twee weken geleden zijn ongeveer 380 Palestijnen gedood en zo'n 2700 gewond geraakt. Aan Israëlische zijde vielen zeker zeven doden, onder wie twee burgers. Hamas ging zondag akkoord met een humanitair bestand van enkele uren nadat Israël de wijk Shijaiyah in Gaza-Stad met tanks onder vuur had genomen, waarbij tientallen mensen omkwamen.

Israël heeft zijn grondoffensief in de Gazastrook zondag uitgebreid. De troepen moeten tunnels vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen.