190 Lichamen slachtoffers afgevoerd van rampplek

Rampbestrijders hebben zaterdag circa 190 lichamen van slachtoffers van de crash van het Malaysia Airlines-toestel in het oosten van Oekraïne afgevoerd. Mogelijk zijn de lijken naar mortuaria in Donetsk gebracht, maar dat is niet zeker. Die stad is, net als de locatie waar het toestel neerkwam, in handen van pro-Russische separatisten.

De lichamen zouden zijn verzameld en afgevoerd door lokale rampbestrijders. De Oekraïense regering gaf eerder aan dat het wilde dat de lijken naar Charkov zouden worden gebracht. Die stad ligt driehonderd kilometer verderop, buiten het gebied van de separatisten.

Direct bewijs van diefstal van bezittingen is er niet. Hoewel een deel van de spullen uit het vliegtuig de ontploffing en de val van tien kilometer hoogte mogelijk niet heeft overleefd, zijn er wel bijvoorbeeld erg weinig laptops te zien voor de bijna driehonderd inzittenden. Ook het aantal rugzakken is aan de lage kant. Sommige verder gave koffers liggen open met de kleren eruit.

Op Twitter doken zaterdag berichten op dat op de locatie waar de cockpit van het vermoedelijk neergeschoten toestel een schoonmaakactie bezig zou zijn om bewijs te vernietigen. Dat bleek bij controle ter plaatse niet het geval te zijn.

De pers was zaterdag inmiddels in groten getale aanwezig. Journalisten kunnen rondlopen in het gebied waar de brokstukken van het toestel zijn neergekomen.

Premier Mark Rutte (VVD) uitte zich zaterdag in felle bewoordingen over de 'volstrekt respectloze' manier waarop met de lichamen van de slachtoffers en hun bezittingen werd omgesprongen. "Tegen alle regels van een zorgvuldig onderzoek in blijken er mensen te zijn die tussen de brokstukken lopen te rotzooien met persoonlijke en herkenbare bezittingen van slachtoffers."

Bij de ramp met het toestel dat donderdag rond het middaguur uit Amsterdam opsteeg op weg naar Kuala Lumpur kwamen alle 298 inzittenden om het leven. 193 van hen hadden de Nederlandse nationaliteit. De vlucht van Malaysia Airlines werd samen uitgevoerd met KLM.