Aruba buigt niet voor eisen Den Haag

Aruba zal niet buigen voor de Nederlandse eis om te bezuinigen om zo de economie aan te zwengelen. Dat heeft de Arubaanse minister van Financiën Juan David Yrausquin zaterdag tegen persbureau AP gezegd. Volgens hem heeft het Caribische eiland al in de kosten gesneden en het overheidsapparaat verkleind.

De opmerking van Yrausquin komt twee dagen nadat premier Mike Eman een hongerstaking van een week had beëindigd. Hij protesteerde daarmee tegen Nederlandse bemoeienis met de begroting van het eiland. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) had de gouverneur opgedragen de begroting niet te tekenen in afwachting van een onderzoek.

Aruba heeft een enorm begrotingstekort. De schulden van het eiland bedragen bovendien 75 procent van het Bruto binnenlands product.

Hoeveel steun de regering heeft is onduidelijk. Vrijdag liepen honderden betogers die de oppositie steunen in een tocht naar het parlement. Ze eisten een gesprek met een regeringsvertegenwoordiger over de economische problemen.