Ruzie artsen en directie Utrechts Diakonessenhuis

De medisch specialisten en de directie van het Diakonessenhuis in Utrecht liggen met elkaar overhoop over de veiligheid van patiënten. Dat meldt de NOS zaterdag. Zo'n 25 tot 30 calamiteiten zouden de afgelopen twee jaar zijn gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De inspectie eist maatregelen, blijkt uit een rapport.

Met name de chirurgen van het ziekenhuis zouden de regels aan hun laars lappen, meldt de omroep. Ze zouden ook een angstcultuur veroorzaken. De onenigheid over calamiteiten en veiligheidsprotocollen zou al jaren slepen. De directie stapte in mei naar de inspectie.

De problemen lijken het grootst in de operatiekamers. De directie spreekt van 'een ongezonde en onveilige werkcultuur waarin niet-nakoming of overtreding van veiligheidsrichtlijnen en planningsregels het werkklimaat domineren', meldt de NOS. De artsen zouden juist vinden dat de directie een angstcultuur creëert.

De inspectie concludeerde op 10 juli in een rapport - dat de NOS in handen heeft gekregen en op zijn website heeft gezet - dat het melden, onderzoeken en analyseren van incidenten niet voldoet. De directie krijgt het niet voor elkaar om de artsen incidenten te laten melden. Daardoor wordt onvoldoende of niet geleerd van fouten.

Ook het naleven van de afspraken en de waarborging van de patiëntenrechten is niet goed geregeld. Zo zijn het hoofdbehandelaarschap en de supervisie niet goed geregeld. Het ontbreekt volgens de inspectie aan reflectie en lerend vermogen.

"U bent aan zet!", concludeert de inspectie. De raad van bestuur moet voor 1 augustus een plan van aanpak indienen en daarna elke maand rapporteren.

De patiëntveiligheid in het ziekenhuis is volgens de inspectie niet direct in gevaar, zo meldde ze aan de NOS. De directie zou de leiding van het OK-centrum tijdelijk van zijn functie hebben ontheven. Twee interim-managers zijn aangesteld die direct aan de directie rapporteren.