Israël begint grondoffensief in Gaza

Het Israëlische leger is donderdagavond een grondoffensief tegen de Gazastrook begonnen. Dat meldden Israëlische media. Eerder op de dag werden de luchtaanvallen op Gaza al hervat, nadat een tijdelijk bestand tussen de strijdende partijen was afgelopen.

Doel van de operatie is om de tunnels te vernietigen die militanten gebruiken om Israël binnen te dringen, aldus een verklaring van premier Benjamin Netanyahu.

Update 23:20
Het Israëlische leger heeft aan het kabinet toestemming gevraagd om nog eens 18.000 extra reservisten op te roepen, voor het geval dat de operatie langer gaat duren. Generaal Benny Gantz vertelt: "Wij gaan een gecombineerde grond- en luchtaanval uitvoeren. Alle wapens en materieel die we hebben worden ingezet. We gaan de aanval over de gehele Gazastrook uitvoeren."

Update 22:43
Het Al Wafa-ziekenhuis in Gazastad is geraakt door een Israëlische luchtaanval. Volgens Human Right Watch zijn er zeventien patiënten in het ziekenhuis die door hun medische toestand niet geëvacueerd kunnen worden.

Update 22:30
Sky's verslaggever Sherine Tadros is in de Gazastrook en vertelt: "De stroom is uitgevallen, waardoor er weinig te zien is, maar wat wij horen is angstaanjagend. We horen continu de geluiden van bombardementen. Deze komen volgens ons onder andere van de marineschepen van Israël. De stroomuitval veroorzaakt chaos."

Update 22:25
Hamas heeft een officiële verklaring naar buiten gebracht: "De grondoperatie in de Gazastrook is een drastische en gevaarlijke stap. De bezetter zal een hoge prijs betalen."