Microsoft ontslaat 18.000 mensen

Microsoft wil de komende twaalf maanden achttienduizend medewerkers op straat zetten. Dat schrijft topman Satya Nadella donderdag aan het personeel van de softwaregigant. Het gaat voor het grootste deel om personeel van Nokia, dat in september werd overgenomen.

Het bedrijf ontslaat daarmee bijna vijftien procent van de totale personeelslijst. Met de koop van de apparatentak van Nokia groeide het aantal werknemers van Microsoft met ongeveer dertigduizend naar 127.000. Ongeveer 12.500 vroegere Nokia-medewerkers moeten nu alsnog het veld ruimen.

Daarnaast schrapt het bedrijf nog eens 5500 banen in de eigen organisatie. De medewerkers worden ontslagen omdat na de overname van Nokia dubbele functies zijn ontstaan. Microsoft begint direct met het schrappen van de eerste dertienduizend banen. Nog voor het einde van het jaar worden de overbodige werknemers ingelicht, aldus Nadella.

Het is voor het eerst dat de technologiereus uit Redmond op deze schaal werknemers ontslaat, zo weet financieel persbureau Bloomberg. De laatste en enige keer dat Microsoft op grote schaal reorganiseerde was in 2009, toen een kleine zesduizend banen werden geschrapt. Dat was destijds ongeveer een vijfde van het totale aantal banen.