Moederbedrijf Fyra 'gaat JSF's NL bouwen'

Finnmeccanica is het moederbedrijf van de Italiaanse prutsers bij AnsaldoBreda die de Fyra's voor Nederland hebben gebouwd. Een ander bedrijf onder Finnmeccanica's hoede is Alenia Aermacchi. Er wordt momenteel door de overheid overwogen om 'onze' 37 JSF's daar af te laten bouwen.

Volgens de Volkskrant meldt Alenia het toekomstige samenwerkingsverband op haar site. Een woordvoerder van het Ministerie van Defensie bevestigt dat de overheid overweegt om het bouwen van de JSF's uit te besteden aan Italianen. Daarbij zijn al concrete stappen genomen: zo is defensieminister Hennis-Plasschaert al bij het bedrijf op locatie langs geweest.

In ruil voor het bouwen van onze JSF's zouden de Italianen de hoofdmotoren van hun 90 JSF's in Nederland gaan laten onderhouden.

Een reactie op Reddit herinnert: "Weer een andere dochter van hetzelfde moederbedrijf was verantwoordelijk voor de montage van de Nederlandse NH90s - die marine-helicopters die o.a. door gebrekkige montage nu bijna van de roest uit elkaar vallen."

Defensie geeft aan op z'n vroegst na het zomerreces met uitsluitsel te komen. Als afbouw en onderhoud inderdaad in Italië gaan gebeuren, betekent dat dat de overheid over de enige concrete reden die al vijftien jaar wordt genoemd om de JSF door te drukken -werkgelegenheid- heeft gelogen. 

Over de andere, politieke reden blijft de regering doorgaans vaag: over genoemde 'NAVO-verplichtingen' wordt nauwelijks uitgeweid. Ook hult men zich in stilzwijgen aangaande de ruim 50 jaar oude verdragen met de VS, die stipuleren dat de door Amerikanen in Volkel gestalde kernwapens alleen met Amerikaanse straaljagers kunnen worden gegooid.