'Politie raakt twee ton kwijt bij undercoveractie'

De politie is in het voorjaar bij een undercoveroperatie ruim tweehonderdduizend euro verloren. Het geld zat in een koffer en was bedoeld voor een nepdrugsdeal om een xtc-bende te kunnen betrappen. Dat laatste lukte: er werden zeven aanhoudingen verricht, maar de koffer werd leeg teruggevonden achter de toog van een café in Twello, schrijft De Telegraaf donderdag.

De koffer was bij de pseudokoop in een hotel langs de A1 voorzien van een zendertje. Daarmee kon het geld vanuit het hoofdbureau van de nationale recherche in Driebergen worden gevolgd. Toch werd de koffer door twee observatieteams, een arrestatieteam en het team in Driebergen urenlang uit het oog verloren.

De operatie was opgezet na een tip van de Amerikaanse politie-eenheid tegen drugs DEA. Voor de nepkoop werden twee Portugese rechercheurs ingezet, die zogenaamd een kwart miljoen xtc-pillen wilden kopen.

De betrokkenen zijn vrijwel direct aangehouden, zegt advocaat Michiel Kuyp, die een van de verdachten bijstaat, in de krant. "Justitie heeft 210.500 euro in contanten meegegeven aan een paar Portugezen, die er drugs mee moesten kopen. Dit lijkt me een heel dure opsporingsmethode. Ik wil die Portugese pseudokopers daarom oproepen voor verhoor."