Zwartspaarder levert negenhonderd miljoen euro op

Zwartspaarders die het afgelopen jaar tot inkeer zijn gekomen hebben de Nederlandse schatkist zo'n negenhonderd miljoen euro opgeleverd. De laatste maand leverden spijtoptanten zo'n vierhonderd miljoen euro op. Dat heeft het ministerie van Financiën dinsdag bekendgemaakt.

Sinds de regeling in september in het leven werd geroepen meldden zich twaalfduizend spaarders met hun buitenlandse vermogen. Ze gaven zo'n zes miljard euro aan vermogen aan. Over de ontdoken belasting hofden ze geen boete te betalen. In de loop van volgend jaar moet duidelijk worden wat de exacte opbrengst is.

Aanvankelijk meldden zich zo'n twintig spaarders per dag. Toen de regeling eind juni ten einde liep was dat opgelopen naar tweehonderd spijtoptanten per dag, met een uitloop naar 1200 op de laatste dag, 30 juni. Bijna negentig procent van de spaarders was ouder dan 50 jaar.

De zwartspaarders kwamen volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën vooral tot inkeer omdat landen zoals Zwitserland en Luxemburg hun bankgeheim opheffen. Ook worden steeds vaker gegevens over spaarders uitgewisseld. Verantwoordelijk staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) spreekt over een mooi resultaat 'dankzij de inspanningen van de Belastingdienst'.

Spaarders die nu nog tot inkeer komen en zich bij de Belastingdienst melden moeten dertig procent extra belasting betalen. Vanaf 1 juli volgend jaar is dat zestig procent. Doen ze niets en komt de fiscus er zelf achter, dan kan de boete oplopen tot driehonderd procent van de verschuldigde belasting.