'Opstelten moet wietdebat serieus nemen'

De oproep van een groot aantal burgemeesters om de wietteelt te reguleren moet door minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) 'serieus' genomen worden. Daartoe roept de commissie Veiligheid en Justitie van de Eerste Kamer op in een brief aan Opstelten.

De senatoren willen dat de bewindspersonen nog voor een debat in de Tweede Kamer over de kwestie in contact treden met de burgemeesters, om zo 'tot een oplossing' te komen. Ook willen de senatoren dat Opstelten en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA)na het zomerreces tekst en uitleg komen geven in de Eerste Kamer over de maatregelen die ze al hebben genomen om de problemen op te lossen.

De burgemeesters zien volgens de senatoren 'met lede ogen aan' dat steeds meer inwoners 'in de armen van criminele organisaties worden gedreven', omdat ze betrokken worden bij de productie van hennep. "Het pleidooi dat deze burgemeesters bij u hebben gehouden, heeft niet geleid tot een gewijzigd inzicht bij u", aldus de brief.

Tientallen burgemeesters dringen er bij Opstelten al langer op aan de wietteelt te reguleren. Het is volgens de burgemeesters niet alleen een passend middel in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, maar ook een goede manier om de kwaliteit van wiet in de gaten te houden om gezondheidsrisico's te verkleinen. Opstelten vindt reguleren geen optie; hij wil zich richten op het oprollen van criminele organisaties.