CDA en D66 willen duidelijkheid kabinet over Aruba

Oppositiepartijen CDA en D66 willen van het kabinet weten hoe het conflict met Aruba zo hoog heeft kunnen oplopen. De Arubaanse premier Mike Eman is sinds vrijdag in hongerstaking vanwege een onderzoek dat is ingesteld naar de financiële situatie van het eiland. De oppositiepartijen hebben maandag Kamervragen gesteld over de kwestie.

Aruba dreigt bovendien met politieke en juridische stappen om Nederland te dwingen de landsbegroting van het eiland te tekenen. Eman wil daarmee een einde maken aan de 'geregisseerde dwaling van de rijksministerraad'. D66 en CDA willen van het kabinet zo snel mogelijk weten of de rijksministerraad juist heeft gehandeld.

D66-Kamerlid Wassila Hachchi noemt het geen goede ontwikkeling voor het aanzien van Nederland en het Koninkrijk. "Het kabinet moet zo spoedig mogelijk helderheid geven of er sprake is van onrechtmatige beslissingen van de rijksministerraad." CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil dat er zo snel mogelijk gewerkt wordt aan 'een gezamenlijke oplossing'.

De rijksministerraad gaf de gouverneur van Aruba Fredis Refunjol afgelopen vrijdag opdracht de begroting van het land voor het komende jaar nog niet goed te keuren. Een onafhankelijk onderzoek naar de financiële situatie van het eiland moet eerst zijn afgerond. Het onderzoek moet onder meer uitwijzen of de Arubaanse regering inmiddels adviezen van het Internationaal Monetair Fonds heeft opgevolgd.

Het eiland heeft een overheidsschuld van bijna anderhalf miljard euro. "Onder deze regering is de staatsschuld verdubbeld. En dat proces lijkt nog niet te stoppen", zei minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) vrijdag. "Als je voor de komende jaren nog steeds elk jaar een tekort begroot dan zit je in een zone waarin je niet moet willen zitten."

Hoewel de Arubaanse regering het besluit ongeldig noemt, liet een woordvoerder van Plasterk eerder al weten dat de rijksministerraad juridisch volkomen in zijn recht staat. Welke stappen Aruba precies wil nemen, licht Eman maandagmiddag op een persconferentie toe.