'Dure Nederlandse scharreleieren niet in trek'

Scharreleieren van Nederlandse boeren worden maar mondjesmaat afgenomen in Europa. Dat komt doordat Europese boeren vaak nog niet de stap naar scharrelstallen hebben gemaakt, terwijl Nederlandse boeren dit wel hebben gedaan. Nederlandse eieren zijn daardoor duurder, schrijft De Telegraaf.

ZLTO-vakgroep Pluimveehouder noemt de situatie in de krant 'zorgelijk' en 'schrijnend'. Een kwart van de Nederlandse eierboeren die op scharreleieren overstapten voelt het verschil in zijn portemonnee. Sommige boeren verliezen tonnen per jaar en een aantal boeren staat op het punt om het bedrijf te verkopen.

Zestig procent van de boeren in Nederland heeft op dit moment een scharrelstal. In veel andere Europese landen werd niet voor een scharrelstal gekozen, maar voor een zogeheten verrijkte kooi, die maar nauwelijks groter is dan een legbatterijkooi. Deze kooien mogen tot 2025 in Europa worden geëxploiteerd. Omschakelen naar deze verrijkte kooien is in Nederland verboden, schrijft de krant. In 2012 werd het verbod op legbatterijkooien ingevoerd.