Kabinet krijgt nipte onvoldoende van ondernemers

Ondernemers vinden dat de bewindslieden van het huidige kabinet in hun tweede regeringsjaar nipt onvoldoende presteren. Rutte 2 krijgt een rapportcijfer 5,4, blijkt maandag uit een enquête van TNS Nipo en Het Financieele Dagblad.

De ondernemers zijn van mening dat het kabinet te weinig heeft gedaan om werkgelegenheid en economische groei te stimuleren. Over de VVD-bewindslieden zijn de ondernemers minder tevreden dan over die van de PvdA.

Het vertrouwen in Rutte 2 is sinds de vorige peiling in oktober echter wel gestegen. Dertig procent van de ondernemers vertrouwt het kabinet in grote lijnen, tegen achttien procent in oktober. "Het kabinet is gestaag bezig zijn programma uit te werken en heeft daarbij een stevige steun in het parlement georganiseerd", zegt een van de ondervraagde ondernemers tegen de krant. De helft van de ondernemers verwacht en hoopt dat het kabinet de regeringsperiode kan uitzitten.

Premier Mark Rutte krijgt (VVD) een 6,1 van de ondernemers. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) scoort met een 6,9 het hoogst, gevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, die met een rapportcijfer 6,8 kan thuiskomen. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma kreeg met een 5 de laagste waardering. In het onderzoek zijn niet alle ministeries meegenomen, slechts die ministeries die voor ondernemers relevant zijn.