Wegslepen Costa Concordia begint

Meer dan 2,5 jaar na de ramp wordt de Costa Concordia maandag dan eindelijk weggesleept. Het cruiseschip kapseisde op 13 januari 2012 voor de kust van het Toscaanse eiland Isola del Giglio. De ramp eiste 32 levens.

Het 290 meter lange scheepswrak wordt versleept naar de Italiaanse stad Genua waar het zal worden gesloopt. De ingewikkelde operatie begint - als het weer het toelaat - om 6 uur 's ochtends en duurt meerdere dagen. Het cruiseschip is eerder al rechtop gezet waarna er containers aan vast zijn gemaakt die zijn gevuld met water.

Maandag begint de volgende fase. De containers worden leeggepompt waardoor er lucht instroomt en het vergane schip 2 meter omhoog komt. De boot wordt dan 30 meter van de kust gesleept en vervolgens bevestigd aan sleepboten. Deze tijdrovende klus zal 6 tot 8 uur in beslag nemen. Honderden experts zijn bij de operatie betrokken. Als alles goed verloopt, zal de Costa Concordia 5 dagen doen over zijn laatste reis van 370 kilometer van het Toscaanse eiland naar Genua.

Wegslepen Costa Concordia begint
Wegslepen Costa Concordia begint (Foto: ANP)