Toch weer hiv bij 'genezen' Amerikaanse baby

Bij een Amerikaans meisje dat genezen zou zijn van hiv is het virus dat aids veroorzaakt toch weer geconstateerd. Dat hebben de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten donderdag bekendgemaakt. Het kind, bekend als de 'Mississippi baby', is inmiddels 4 jaar.

Ze werd in 2010 in een kliniek in Mississippi geboren. Het meisje kreeg als baby een zeer vroege behandeling tegen hiv. Na 18 maanden behandeling verdween ze uit het vizier van de artsen. Maar na haar terugkeer werden het virus of sporen daarvan niet meer gedetecteerd. Ze heeft 2 jaar geen medicatie gehad. Herhaaldelijk werd ze getest, maar tot afgelopen week waren die onderzoeken steeds negatief.

Het is een domper op de hoop die bestond dat een zeer vroege behandeling een remedie tegen het virus zou kunnen zijn. "Uiteraard is dit een teleurstellende wending voor dit jonge kind, de medische staf en hiv/aids-onderzoekers", aldus dokter Anthony Fauci, de directeur van het Amerikaanse Nationale Instituut voor Allergie en Infectieziekten.

De doktoren weten niet hoe het kan dat het virus weer de kop heeft opgestoken. Het meisje krijgt weer virusremmers, die ze waarschijnlijk haar hele leven moet blijven nemen.