Treinstations worden niet verkocht

De treinstations blijven in handen van NS en ProRail. Verkoop van de stations aan een commerciële partij heeft 'vergaande financiële gevolgen voor het rijk'. Zo zal het rijk door de verkoop minder dividend ontvangen van de NS, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw baseert zich op een onderzoek van Ecorys dat de effecten van een mogelijke verkoop heeft onderzocht. De uitkomsten geven Mansveld 'geen aanleiding' om de stations te verkopen. Er zijn bovendien geen klachten dat de NS zijn positie als stationseigenaar zou uitbuiten ten koste van andere vervoerders.

"Van ernstige verstoring van de mededinging als mogelijke grond voor veranderingen in de posities van relevante partijen lijkt op basis van het onderzoek van Ecorys geen sprake te zijn", schrijft de bewindsvrouw.

Hoewel de verkoop van de stations aan een onafhankelijke partij zorgt voor een eerlijkere situatie, vindt Mansveld dat geen goed idee. "Zo'n afsplitsing is niet proportioneel gezien de omvang van de problematiek en de maatregelen die reeds genomen worden."