Turkije debatteert over vredesbesprekingen Koerden

Parlementsleden in Turkije hebben dinsdag gedebatteerd over het invoeren van wetgeving die het vastgelopen vredesproces met de Koerden nieuwe leven moet inblazen. Het debat komt enkele weken voor de presidentsverkiezingen, waarbij premier Recep Tayyip Erdogan tot staatshoofd gekozen hoopt te worden. Mogelijk hoopt hij hiermee Koerdische stemmen te winnen; zo'n twintig procent van de Turkse bevolking is Koerdisch.

Als de wetgeving erdoor komt kan de regering alle maatregelen nemen die zij noodzakelijk acht om vredesbesprekingen te bevorderen. Hieronder valt zelfs het verlenen van amnestie aan Koerdische strijders die beloven de wapens neer te leggen. Onderhandelaars die overleg voeren met de rebellenbeweging PKK, die officieel te boek staat als een terroristische organisatie, zouden immuun zijn voor juridische vervolging. De organisatie pleegde de afgelopen jaren meerdere aanslagen.

PKK-leider Abdullah Öcalan verwelkomde de voorgestelde wetgeving. Vanuit zijn gevangeniscel noemde hij het een 'historische ontwikkeling'. Öcalan zit sinds 1999 een levenslange celstraf uit op het Turkse gevangeniseiland Imrali.

Vorig jaar sloten Koerdische rebellen een wapenstilstand met de regering, maar staakten later de terugtrekking van strijders uit Turkije. Volgens hen had Ankara zich niet aan zijn afspraken gehouden.