VS beginnen met vernietiging chemische wapens Syrië

De vernietiging van het Syrische arsenaal chemische wapens aan boord van het Amerikaanse vrachtschip Cape Ray is begonnen. Dat heeft het Pentagon maandag bekendgemaakt. Het duurt volgens het Amerikaanse ministerie van defensie zo'n zestig dagen om de in totaal zeshonderd ton aan materiaal onschadelijk te maken.

Het vrachtschip vertrok woensdag uit de Italiaanse havenstad Gioia Tauro en is inmiddels in internationale wateren. De chemicaliën, waaronder de grondstoffen voor zenuwgas sarin en mosterdgas, worden op volle zee vernietigd. Het afval wordt vervolgens afgevoerd. Volgens de VS komen bij de vernietiging geen schadelijke stoffen in de zee of de lucht terecht.

Vorige maand droeg Syrië de laatste voorraad chemische wapens over aan het Westen. Syrië heeft bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) opgegeven dat het arsenaal ongeveer dertienhonderd ton chemicaliën omvatte. Technische experts gaan nu onderzoeken in hoeverre die hoeveelheid overeenkomt met de werkelijkheid.

Deskundigen van de OPCW hebben volgens Sigrid Kaag, het Nederlandse hoofd van de missie, verschillen ontdekt tussen de hoeveelheid die het Syrische regime heeft opgegeven en de daadwerkelijke hoeveelheid die afgeleid kan worden van het bewijsmateriaal dat is verzameld.